onsdag 8. mai 2013

Analyse av Sult


Analyse av Sult

Boka Sult er skrevet av en av Norges mest kjente forfattere, Knut Hamsun.  Knut Hamsun levde fra midten av 1800-tallet til midten av 1900-tallet, og døde 92 år gammel. Sult var gjennombruddet i hans litterære karriere.

Kort sammendrag av boka

Handlingen foregår i Kristiania der hovedpersonen i romanen lever et hardt liv. Han er en skribent som ikke alltid tjener nok penger til å holde seg mett. Livet hans går bare nedover, han har nesten ikke penger, han får ikke solgt artiklene sine, og går rundt og sulter. Men han holder likevel motet oppe. Han fortsetter å skrive og tjener av og til litt penger som holder han i live. Men sulten kommer alltid og den gir ham de merkeligste hallusinasjoner. Hovedpersonens liv forandrer seg litt når han møter en kvinne som han kaller for Ylajali. Han møter henne flere ganger, men når han forteller om situasjonen sin, om hvor fattig han er, vil hun ikke lenger ha noe med han å gjøre. Han føler seg fortapt og bestemmer seg for å hoppe på et skip og reise til sjøs for å komme seg bort fra alt. Dette er det siste vi ser av han.

Persongalleri

Hovedkarakteren –
Hovedpersonen er en mann som lever og bor i Kristiania. Han er en skribent og pleier å skrive artikler for avisen. Vi får aldri vite navnet hans. Han oppgir bare falske navn og ikke den ekte identiteten sin, i hvert fall ikke som vi får høre. Det virker som om han kommer fra en familie som har bodd ute på landet, men er oppdratt godt og er veldig høflig mot alle han møter.
Han er for stolt til å ta imot penger han ikke har fortjent og jobbet for, da gir han heller pengene til andre. Han tenker at han har nok, og det hjelper han å føle seg bedre. Han vil ikke føle at han er fattig, og derfor gir han penger til andre, sånn at han kan føle seg bedre, og at han har hjulpet noen som har det verre enn han. En av hans sterke sider er at han er en veldig hyggelig og snill mann. Han bryr seg om andre, hvordan de har det, og han setter alltid andre først. Han er veldig sterk i viljen og lar seg ikke settes på plass av andre. Et svak side han har er det at han ikke vil innrømme for seg selv at han er fattig. Han vil da heller gi pengene til andre.  Det er en svak side fordi han vet at han egentlig burde ha de selv for å overleve, men han fortsetter likevel med å være gavmild mot andre.  Han vil gjerne leve av å skrive, men det har han ikke fått til.

Ylajali –  Vårt første møte med kvinnen som hovedkarakteren kaller for Ylajali er helt i begynnelsen av boken når hun og en venninne går foran han. Han  sier at hun har mistet boken sin, og hun blir helt forvirret av dette, men finner ut at det bare er tull. Neste møte med henne er når hun står utenfor et sted der hovedkarakteren bor, og det ser ut som om hun har oppsøkt ham. Hun står der hver kveld en stund, og hovedkarakteren blir nysgjerrig på henne. Han følger henne hjem en kveld og finner ut at hun bor i et stort hus og at hun er fra en rik familie.  De får en ganske god kjemi, men når hun finner ut av at han er fattig vil hun ikke ha mer kontakt med han.

Redaktøren – Redaktøren er en mann som jobber i avisen som hovedkarakteren av og til skriver for. Det er han som ser gjennom artiklene han kommer med. Han virker som en ganske grei og hyggelig mann. Han prøver så godt han kan å hjelpe, men det er ikke alltid han kan bidra. En gang mot slutten av boken tilbyr han å gi penger til hovedkarakteren, og han tar i mot pengene.

Politimannen – Vi møter politimannen en del ganger. En kveld når hovedkarakteren ligger ute på en benk fordi han ikke har noe sted å sove kommer han og  gir han et sted å sove den natten, og en mulighet til å få seg litt mat.  Andre ganger ser vi bare litt av ham, og man får egentlig aldri vite noe spesielt om han.

Miljø

Handlingen foregår i Kristiania på slutten av 1800-tallet. På denne tiden hadde folk begynt å flytte inn til byene fra landet for å få seg jobber. De endte vanligvis opp på fabrikker, der de jobbet lange skift og fikk akkurat nok penger til å holde familien i live.  Det var en hard tid med harde kår.
Hovedpersonen i boken har flyttet fra landet og inn til byen. Han lever ikke i beste velstand. Stedene han bor har som regel bare en seng og et lite skrivebord. 
Handlingen foregår på høsten og vinteren, så været er hardt, kaldt og vått. Han er mye ute i dårlige klær, og velger å selge noen av dem for å få penger til mat.  De fleste rundt han lever i beste velstand, men det er også andre fattige.

Fortellerskikkelsen

Historien  er fortalt i jeg-form, og det er hovedpersonen som forteller. Man tror at det er fortalt fra Hamsun sitt eget perspektiv og at det er hans eget liv han skriver om. Så Hamsun forteller en historie om seg selv, fra sitt eget synspunkt.  Han skriver om da han selv vandret rundt i Kristiania og prøvde å slå gjennom som forfatter.


Språklige og fortellertekniske virkemidler

Hamsun skriver på en gammeldags måte, annerledes enn sånn man skriver nå til dags. Han bruker tid på a skrive lange skildringer om alt som skjer i boken. Det blir skildret hvordan sulten og angsten påvirker en person. Alt blir beskrevet veldig nøyaktig og fullt av detaljer. Det med sult blir gjentatt veldig mange ganger. Men sult trenger ikke nødvendigvis å bety at han beskriver sult etter mat. Det kan være sult etter kjærlighet, suksess og status. Det virker som om hovedkarakteren sulter etter å bli noe, ikke bare være en mislykket skribent. Han vil leve av å skrive og han lengter og sulter etter å få en suksess med en av artiklene han skriver.



8 kommentarer:

  1. Drit bra! Fikk 5+ på en muntlig presentasjon pga. din analyse :) Fortsett å med å analysere romaner.

    SvarSlett
  2. Herlig! Du reddet skinnet mitt. Jeg har ikke lest boken og har særemne til i morgen. Jeg tror jeg tar copy paste, jeg, hvis det er greit. Takk for alt:-)

    SvarSlett
  3. denne analysen var kjempedårlig.
    Du pratet ikke om det litterære skillet "Sult" representerte.
    Står kanskje til en 2 er på barneskolen

    SvarSlett
  4. Denne boken minner meg om meg og Rem. Håper det er noen weebs her som ser på anime. Hvis ikke recommender jeg re: zero. Rem er best waifu.

    SvarSlett
  5. AAAAH, BROREN MIN, SVERGER DENNE VAR SÅ BRA AT JEG SKAL SUGE DEG

    SvarSlett
  6. Redda meg sykt til muntlig samtale om tolkning av denne boka!

    SvarSlett
  7. ouf,redda meg også, analyse av "sult" muntlig

    SvarSlett